HAZIRLAYANLAR
ÖZLEM ÜÇDAL SUBAŞI ŞEYMA ÖZTÜRK
ELİF BURCU YAŞAR ZÜMRÜD AHADİ
ESRA TOPSAKAL AYGÜN ISMAYLOVA
ZEYNEP BAL GULSHAN ANVARLİ
AYBENİZ TOPAL PERVİ AHMADOVA
ŞEBNEM SARMISAK HÜLYA METE ATİK
YEŞİM AYDAŞ
FİKRET ÇELİK


Okuldan heyecanla dönen Susu ve Göksu doğruca odalarına gidip üzerlerini değiştirdiler. İkisi de eve geldiklerinden beri evdeki telaşı ve koşturmayı fark etmişler fakat nedenini anlamamışlardı. Annesi bir o yana bir bu yana koşuyor “Şimdi ne yapacağız biz iki gün” diyerek söyleniyordu. Üzerlerini değiştirip ellerini yıkamak için banyoya girdiklerinde evdeki telaşın nedenini anlamışlardı: “ Sular Yoktu!”
Anneleri ellerini yıkamaları için onlara yardım etti. Ellerini bol suyla yıkamaya alışan Susu ve Göksu bu kadar az su ile nasıl ellerini yıkayacaklarını düşünseler de mecburdular. Susu:
-Anne sular ne zaman gelir? Anne:
-Belediyeden anons yapıldı kızım. Şehirde yaşanan su kıtlığı nedeni ile iki gün sularımızda kesinti yapılacakmış. Maalesef iki günü susuz geçireceğiz.
Göksu annesinin yüzünden su kıtlığının hiç de iyi bir şey olmadığını anlamıştı ama sormaya çekindi. Akşam babasının gelmesiyle birlikte yemeğe geçtiler. Tüm yemek boyunca konuşulan en önemli konunun okul dersleri değil de “su” olması iki kardeşi de şaşırtmıştı.
Anne ve babası Susu ve Göksu’ya dönerek:
-Çocuklar şehrimizdeki su kıtlığı artık tehlikeli hale gelmeye başladı. Azalan yağmurlar, yüksek sıcaklıkla buharlaşan sular ve tabi ki insanların bilinçsiz su tüketimi su kıtlığına neden olmakta ve ne yazık bizleri susuz bırakmaktadır. Bu yüzden bizler sularımızı bilinçli kullanmalıyız. Göksu:
-İyi de babacığım bizim kullandığımız su koca bir şehrin suyunu nasıl bitirebilir ki ? diye sordu Babası:
Şimdi şöyle düşünelim sadece elini yıkarken boşa akıttığın suyun miktarı sana çok gelmeyebilir tek başına az bir su harcıyor gibi düşünebilirsin oysa hepimizi bir araya getirsek ve senin gibi boşa tükettiğimiz suyu bir araya getirirsek ne kadar su harcarız sence?
Göksu bir an herkesin tükettiği suları düşündü. Gerçekten de ne kadar su boşa akıyordu. Anne:
-Sadece diş fırçalarken değil bulaşık yıkarken, ev temizliği yaparken gereksiz yere kullanılan ve boşa akıtılan tüm sular bizim için su kıtlığı oluşturuyor. Susu:
Ne yani biz şimdi susuz mu kaldık babacım?
Hayır kızım ama insanlar bu konuda bir önlem alıp bilinçlenmez ise kaynaklarımız ne yazık ki yetersiz kalacaktır
O zaman mutlaka bir şeyler yapmalı ve insanları bu konuda bilinçlendirmeliyiz.
Tüm akşam iki kardeş neler yapabileceklerini düşündüler. Ertesi gün öğretmenleri ile konuşup tüm okulda bu konuda bir şeyler yapmak istediklerini ilettiler. Öğretmenleri düşüncelerinin çok güzel olduğunu ve tüm okulda “Su Farkındalığı” oluşturmak için bir etkinlik düzenleyebileceklerini söyledi. Susu ve Göksu kolları sıvadılar.
SU TAKIMI İŞ BAŞINDA…….
Okuldaki tüm sınıfları tek tek gezdiler. Suyun önemi için okulda düzenlenecek etkinliğe tüm sınıflar kendi yaptıkları etkinlikle katılacaklardı. Böylece suyun önemi hakkında hem ailelerini hem de okuldaki tüm arkadaşlarını bilgilendirmiş olacaklardı.
Susu ve Göksu önce kendi sınıflarından başladılar işe .
Susu ve arkadaşları üçüncü sınıftaydılar. Yapılacak bu etkinlik için bir araya gelip bir karar verdiler . Onlar sınıf olarak suyun önemini anlatan karikatürler çizerek farkındalık oluşturacaklardı. Hem eğlenceli hem de dikkat çekici çizimler yapacaklar ve herkesin bu karikatürleri okumalarını sağlayacaklardı.
Hep birlikte işe koyuldular önce aralarında iş bölümü yaptılar. Karikatürleri çizecek arkadaşlarını, slogan yazacak arkadaşlarını belirlediler. Böylece onlar sınıfça yapacakları etkinliği belirlemiş oldular. Aslında işe başlayınca hem çok eğlendiler hemde gün içinde ne kadar suyu boşa harcadıklarını anlamış oldular. yaptıkları tüm karikatürleri sergilemeden önce sınıf panosuna asmaya karar verdiler...

Susu ve Göksu kendi sınıflarını bilgilendirdikten sonra 1-C sınıfına gittiler. Sınıftaki arkadaşlarına dünyamızdaki suyun sınırsız olmadığını, tükenebileceğini anlattılar. Arkadaşları telaşlandılar. “ Eyvah! Nasıl yani kıyafetlerimizi yıkayamayacak mıyız?” diyen de oldu; “ Ama susuz hiçbir canlı yaşayamaz ki!” diye itiraz eden de . Susu ve Göksu sakin olmalarını, suyumuzun bitmemesi için yapabileceğimiz birçok uygulama olduğunu anlattılar. Bu sınıfta herkes artık diş fırçalarken, el yıkarken, banyo yaparken suyu asla açık bırakmayacaklarını biliyorlardı. Tüm sınıf bu konuda Susu ve Göksu’ ya destek olmak istediklerini söylediler ve onlar da bu farkındalık oluşturma çalışmasına katılmaya karar verdiler. 1-C sınıfındaki öğrenciler hep birlikte su damlasından birer maske yaptılar. Daha sonra slogan oluşturup yazdılar. Tüm gün okulda maskelerini takarak arkadaşlarını su kullanımı konusunda bilgilendirdiler. Akşam eve gittiklerinde ailelerine de durumu anlattılar. Ertesi gün öğretmenleri harika bir iş çıkardıklarını söyleyerek onları tebrik etti ve herkes maskesini getirip sınıf panosunda sergiledi.

Susu ve Göksu şimdi de 4/A sınıfına gitti. Susu ve Göksu 4/A sınıfına suyla ilgili geleceğe dair endişelerini anlattılar. 4/A sınıfı web2 araçlarını öğrenmekten keyif alıyordu ve o gün de WordArt işliyorlardı. Hemen akıllarına bir slogan çalışması yapmak geldi. Buldukları sloganları kelime bulutuna dönüştürerek bu konuya dikkat çekmeye karar verdiler. Hemen işe koyuldular , kollarını sıvadılar. Sınıfta müthiş bir beyin fırtınası başladı.Sloganlar havada uçuşuyordu.
_ Su hayattır.
_Su can kaynağıdır.
_ Susuz hayat düşünülemez.
_ Su varsa hayat vardır.
_ Suyuna sahip çık.
Öğretmeneleri yaptıkları kelime bulutunu çok beğendi ve okul panosunda sergilemek istedi. Tüm öğrencilerin dikkatini çekecek bu çalışma için her bir öğrencisine teşekkür etti.

Susu ve Göksu’nun okulda başlattıkları bu “Su Farkındalığı” kısa sürede tüm okula yayılmıştı. 2/A sınıfından arkadaşları koşarak yanlarına geldi. Kampanyayı duyduklarını ve bu kampanyaya afiş hazırladıklarını söylediler.
Susu ve Göksu bu duruma çok sevinmişlerdi. Okulu afişlerle süslemek güzel bir fikir olacaktı. 3/B sınıfı hazırladıkları afişleri kendi koridorlarındaki panolara astılar tüm okul “Su Kıtlığı” için canla başla savaşıyordu.
Susu ve Göksu afişleri hazırlayan arkadaşlarına teşekkür ettiler. Tüm okul arkadaşları afişleri heyecanla ve ilgiyle incelediler. Bunu gören Susu ve Göksu amaçlarına ulaştıklarını düşünmeye başladılar.

Tüm okulda böyle güzel bir seferberlik başlamasına okul müdürü Metin Bey’ de çok sevinmişti. Ertesi gün tüm sınıflara bu etkinliğin bir hafta sürmesinin güzel olacağını hatta sadece okulla kalmayıp kendi çevrelerinde de farkındalık oluşturmak için bir şeyler yapabileceklerini söylemişti.
Bu fikirden yola çıkan 3/B sınıfı ise “Su Kıtlığı” ile ilgili broşürler hazırlamak için kolları sıvadılar. Önce Su kıtlığının yol açacağı tehlikeleri, insanların bilinçsiz davranışlarının bu kıtlığa nasıl sebep olduğunu anlattıkları metinler hazırladılar. Bu iş bölümünde resim yeteneği olan arkadaşlarıda çarpıcı resimler kullanarak broşürlere eklediler.
Öğleden sonra bu broşürleri mahallelerinde dağıtmaya başladılar. Karşılaştıkları insanlara su kıtlığının nasıl sorunlar açacağını anlattılar.
Susu ve Göksu da arkadaşlarına broşürleri dağıtmakta yardım ettiler. Su Takımı gittikçe büyüyordu...

Susu ve Göksu’nun dağıttığı broşürlerden bir tanesini 2/D sınıfı öğrencilerinden Ebrar sınıfa getirmişti. Broşürü hemen panoya astılar.
“Su Hayattır” “ Yaşasın Su” çizgi filmini izlediler.
Muhammet Ali, su kıtlığı yaşayan ülkelerde çocukların hastalandığını izlemişti. Hemen su kıtlığı yaşayan ülkeleri ve susuzluğun neden olduğu hastalıkları incelediler. İstatistleri görünce çok üzüldüler ve bir şeyler yapmaya karar verdiler.
Gruplara ayrıldılar . Konuşan resim çizecek ve şarkı besteleyeceklerdi.
Beraber resimlerini yaptılar. CahatterKid programında sloganlarla konuşturup, aile gruplarında paylaştılar.
Sonra “Su tasarrufu” konulu şiirler yazarak bestelediler.
Susu ve Göksu şarkıları dinleyince çok beğendi.

Tüm gün okulda bu şarkıyı söyleyerek dolaştılar. 3. sınıfında Yusuf Ali adında çok meraklı bir öğrenci vardı. Susu ve Göksu’nun şarkılarını, tenefüste karşılaştığı çocukların sürekli ‘suyumuz biterse ne olur?’ ‘suyu nasıl daha tasarruflu kullanabiliriz?’ gibi sorular sormakta olduklarını duyuyordu. Yusuf Ali ve yakın arkadaşı Berat okulda suyun önemi ile ilgili çalışmalar yapılmakta olduğunu görünce öğretmenlerinin yanına gidip çalışma yapıp yapmayacaklarını sordular. Öğretmenleri yapacaklarını söyleyip öncelikle Susu ve Göksu’nun dağıttığı broşürleri incelemelerini istedi. Öğrenciler tek tek broşürü incelediler. Daha sonra öğretmenleri suyun önemi ile ilgili bilgi verdi. Sonrasında çocuklara evlerinde su tasarrufu ile ilgili neler yaptıklarını sordu. Kadir parmak kaldırıp banyodaki musluğun damlattığını ve babasının tamirci çağırıp musluğu tamir ettirdiğini söyledi. İlayda ise dişlerini fırçalarken suyu kapattığını, fırçaladıktan sonra suyu açtığını söyledi. Öğretmenleri bu tasarrufların su kıtlığı yaşanmaması adına çok önemli olduğunu belirterek, bu şekilde tasarruf yapmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.
Suyun ve tasarruf yapmanın önemini çok iyi anlayan çocuklar, suyun önemi ile ilgili resimler yapıp sınıflarındaki panoya astılar.

Susu ve Göksu'nun dağıttığı broşürlerden birini de 4/G sınıfından Ayşenaz, sınıfa getirip arkadaşlarında farkındalık yaratmak adına sınıf panosuna aşmıştı.
Bütün sınıfın diķkatini çeken broşür en çok ta Fatih'in dikkatini çekmişti.Öğretmenimiz sınıfa girer girmez Fatih;
-Öğretmenim kirli su temizlenir mi? Temizlenme olasılığı varsa belki sularımız bitmez öğretmenim...
Öğretmenimiz bu dersimizi suyun önemine ayırmıştı.Su kirliliği,suların temiz ve az kullanımı,geri dönüşüm malzemelerinin geri dönüşüme neden atılması gerektiğiyle ilgili sınıfça sohbet edip bir video izledik.
İzlenimlerimizi not edip notlarımızı resimleyerek sınıf panomuza astık .

Susu ve Göksu şimdi 2/B sınıfındaydılar. Yaptıkları karikatürlerle suyun önemini anlatmaya çalıştılar.. Tüm sınıf ‘Gerçekten istediğimizde bir musluğu açıp-kapamak kadar kolay ulaştığımız, musluktan dilediğimiz kadar akıttığımız su bu kadar önemli miydi? Bize bu kadar çok gelen su, gerçekten birgün bitebilir miydi?’ diye hayretle düşünmeye başladılar. Öğretmenlerinin izlettiği belgesellerle beraber SU=YAŞAM olduğunu anlayan 2/B sınıfı, farkındalık oluşturmak için kendilerinin de neler yapabileceklerini düşünmeye başladılar. Mert: Bence güzel bir resim yapıp, sınıfımızdaki, okulumuzdaki ve lavabolardaki duvarlara asalım, dedi. Sümeyra Bence yaptığımız resimlerin üzerine de vermek istediğimiz mesajı sloganla vermeye çalışalım, dedi. Mert’ in ve Sümeyra’nın fikirleri tüm sınıf tarafından kabul edildi vw kolları sıvayan sınıf en güzel yaptıkları resimleri ve oluşturdukları sloganları okulun tüm duvarlarına asmaya başladılar. Aradan 1 ay geçti. Yaptıkları bu etkinlik acaba fayda sağlamış mıydı demeye kalmadan cuma günü törende Müdür Bey, bu ay okula gelen su faturasının önceki aylardan çok daha az olduğunu, bunun için tüm okulu tebrik ettiğini öyledi. Susu ve Göksu başlattıkları bu etkinliğin bu kadar büyüyeceğini, farkındalığın milyonlarca damlaya dönüşebileceğini hiç tahmin etmiyorlardı.

Günler geçip Susu ve Göksu okuldaki su seferberliğinin arttığını gördükçe daha da mutlu oluyorlardı. Özellikle küçük sınıflarla yapılan etkinlikler çok eğlenceli oluyordu. 1/D sınıfına gittiler. Çocuklar onları görünce dikkat kesildiler. Çocuklara dünyada ki su kıtlığından bahsettiler.
Çocuklar bunu duyup çok telaşlandılar. Çok küçük olmalarına rağmen yine de bu işe bir çare bulmak zorunda olduklarını düşündüler. Bunu herkese duyurmak ve duyarlılık sağlamak için kendilerine “Su Tacı” yaptilar. Bu taç okuldaki tüm çocukların dikkatini çekti. Tacın anlamını soran çocuklara ve öğretmenlere su kıtlığının yol açtığı sorunları ve suyu israf etmeden kullanmanın ne kadar önemli olduğunu anlatmak için bundan sonra bu taçlarla gezeceklerini anlattılar. Bu taçlardan bir tanede okul müdürüne armağan ettiler.
Susu ve Göksu bunu görüp çok sevindiler.

Susu ve Göksu okulda yapılan çalışmalardan dolayı çok mutluydular. Muhtemel su kıtlığını önlemek ve yaşanabilecek su kıtlığına karşı çocuklar artık çok daha bilinçliydiler. Susu ve Göksu okulda su farkındalığını arttırmak amacıyla başka ne yapabileceklerini düşünüyorlardı. Susu düşünürken birden: Buldum!’ diye bağırdı. Göksu merakla:
-Söyle,dedi.
Susu:
-Susuzluğu anlatan resim yarışması başlatalım ve her sınıftan bir resim birinci seçilsin.
Bu fikir Göksu’nun hoşuna gitmişti. Susu ve Göksu hemen çalışmalara başladılar. Bütün sınıfları tek tek dolaşıp ‘su kıtlığı’ile ilgili resim yarışması yapılacağını duyurdular.Bütün sınıflar çalışmalara başladı.3-B sınıfından Emel de yarışmaya katılmıştı. Özenli bir şekilde resmini yapıp öğretmenine teslim etti.Bütün sınıflar çalışmalarını tamamlayıp birinci olan resimleri seçti.Bu resimler okul panosunda sergilendi.Bu panoda Emel’in yapmış olduğu resim de vardı. Emel çok mutlu olmuştu.
Susu ve Göksu okul panosundaki resimlere bakarken,amaçlarına ulaşmış olmanın sevinci yüzlerinden okunuyordu.

Okuldaki resim yarışmasının galibi Emel olmuştu. Sevincinden havalara uçmuş sınıf sınıf dolaşıp resmini göstermişti. Tüm okul Emel’i tebrik etmişti.
Okulda su kıtlığı için çalışma yapan tüm sınıflar ,sınıf panolarını bu çalışmaya ayırmışlardı . Her gün öğrenciler bu panonun başına geçiyor ve herkesi derinden etkileyen bu su kıtlığı için beyin fırtınası yapıyorlardı.
Öğretmenleri Zümrüt Hanım panonun ortasına kocaman bir damla çizdi. Sonuçta bir damla bile çok önemliydi. Daha sonra sınıftaki tüm çocuklar bu sorunun çözümü için bir fikri tahtaya yazdılar..
Tüm sınıftan harika fikirler çıkmıştı.
Daha sonra öğrenciler damlanın etrafına sloganlar yazdılar..
Sonra bu sloganları okulun duvarlarına astılar...

Susu ve Göksu Emel’i de yanlarına alarak bu sınıftan da ayrıldılar.Çok güzel işler başardıklarını düşünerek sınıflarına döndüler.Öğretmenleri onları karşılarına alarak gözlerinin içine uzun süre baktı.Duygularını gizleyemiyor ve öncü oldukları bu çalışma için onları tebrik ediyordu.
Susu ve Göksu çok mutluydular.Artık okuldaki tüm arkadaşları suyun önemi hakkında bilgilenmişti.Yaptıkları işten o kadar mutluluk duyuyorlardı ki seslerini daha da çok duyurmak ve çocukları bu konuda bilgilendirmeye devam etmek istiyorlardı.Akıllarına çok da güzel bir fikir gelmişti.Teyzeleri İstanbul’da bir ilkokulda öğretmenlik yapıyordu.Onu arayıp konu hakkında konuşup oradaki öğrencilerle de işbirliği yapmayı düşündüler.O halde ilk iş teyzelerini aramak olacaktı.
Telefonun karşısında teyzeleri Şebnem Öğretmen onları dikkatlice dinledi. Yaptıkları işin ne kadar da önemli olduğunu ve öğrencileri ile onlara destek olabileceklerini belirtti.Susu ve Göksu teyzelerinin onlara destek olacağını duyunca çok mutlu oldular.
Ertesi gün Susu ve Göksu teyzelerini görüntülü arayıp 2/B sınıfındaki öğrencilere okullarında yaptıkları çalışmayı ve ne tür etkinlikler yaptıklarını anlattılar.Suyun öneminden bahsedip arkadaşlarının dikkatlerini çektiler.Şebnem Öğretmen ve öğrencileri özellikle İstanbul’da da yaşadıkları için ve İstanbul’un büyük bir su kıtlığı ile karşı karşıya kalmasından ötürü tüm okulun dikkatini çekecek ve farkındalık oluşturacak bir etkinlikle Susu ve Göksu’ya destek olamaya karar verdiler.
- Full access to our public library
- Save favorite books
- Interact with authors
HAZIRLAYANLAR
ÖZLEM ÜÇDAL SUBAŞI ŞEYMA ÖZTÜRK
ELİF BURCU YAŞAR ZÜMRÜD AHADİ
ESRA TOPSAKAL AYGÜN ISMAYLOVA
ZEYNEP BAL GULSHAN ANVARLİ
AYBENİZ TOPAL PERVİ AHMADOVA
ŞEBNEM SARMISAK HÜLYA METE ATİK
YEŞİM AYDAŞ
FİKRET ÇELİK


Okuldan heyecanla dönen Susu ve Göksu doğruca odalarına gidip üzerlerini değiştirdiler. İkisi de eve geldiklerinden beri evdeki telaşı ve koşturmayı fark etmişler fakat nedenini anlamamışlardı. Annesi bir o yana bir bu yana koşuyor “Şimdi ne yapacağız biz iki gün” diyerek söyleniyordu. Üzerlerini değiştirip ellerini yıkamak için banyoya girdiklerinde evdeki telaşın nedenini anlamışlardı: “ Sular Yoktu!”
Anneleri ellerini yıkamaları için onlara yardım etti. Ellerini bol suyla yıkamaya alışan Susu ve Göksu bu kadar az su ile nasıl ellerini yıkayacaklarını düşünseler de mecburdular. Susu:
-Anne sular ne zaman gelir? Anne:
-Belediyeden anons yapıldı kızım. Şehirde yaşanan su kıtlığı nedeni ile iki gün sularımızda kesinti yapılacakmış. Maalesef iki günü susuz geçireceğiz.
Göksu annesinin yüzünden su kıtlığının hiç de iyi bir şey olmadığını anlamıştı ama sormaya çekindi. Akşam babasının gelmesiyle birlikte yemeğe geçtiler. Tüm yemek boyunca konuşulan en önemli konunun okul dersleri değil de “su” olması iki kardeşi de şaşırtmıştı.
Anne ve babası Susu ve Göksu’ya dönerek:
-Çocuklar şehrimizdeki su kıtlığı artık tehlikeli hale gelmeye başladı. Azalan yağmurlar, yüksek sıcaklıkla buharlaşan sular ve tabi ki insanların bilinçsiz su tüketimi su kıtlığına neden olmakta ve ne yazık bizleri susuz bırakmaktadır. Bu yüzden bizler sularımızı bilinçli kullanmalıyız. Göksu:
-İyi de babacığım bizim kullandığımız su koca bir şehrin suyunu nasıl bitirebilir ki ? diye sordu Babası:
Şimdi şöyle düşünelim sadece elini yıkarken boşa akıttığın suyun miktarı sana çok gelmeyebilir tek başına az bir su harcıyor gibi düşünebilirsin oysa hepimizi bir araya getirsek ve senin gibi boşa tükettiğimiz suyu bir araya getirirsek ne kadar su harcarız sence?
Göksu bir an herkesin tükettiği suları düşündü. Gerçekten de ne kadar su boşa akıyordu. Anne:
-Sadece diş fırçalarken değil bulaşık yıkarken, ev temizliği yaparken gereksiz yere kullanılan ve boşa akıtılan tüm sular bizim için su kıtlığı oluşturuyor. Susu:
Ne yani biz şimdi susuz mu kaldık babacım?
Hayır kızım ama insanlar bu konuda bir önlem alıp bilinçlenmez ise kaynaklarımız ne yazık ki yetersiz kalacaktır
- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE(1)
-
COMMENT()
-
SHARE
-
SAVE
-
BUY THIS BOOK
(from $9.39+) -
BUY THIS BOOK
(from $9.39+) - DOWNLOAD
- LIKE (1)
- COMMENT ()
- SHARE
- SAVE
- Report
-
BUY
-
LIKE(1)
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem
COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!