Bu kitap bir eTwinning projesi olan "Beş Tema Beş Hafta" projesinin ilk karma takım çalışmasıdır. Medya Okuryazarlığı konulu ilk kitabın konu içeriği şu şekildedir:
1- Medya'da yanlış yazılan kelimeler( Kabakça Ortaokulu- Meram Ticaret Borsası Ortaokulu)
2- RTÜK VE Akıllı İşaretler( Merkez Taptuk Emre Ortaokulu- Dulkadiroğlu Ortaokulu)
3- Medya Okuryazarlığı Ve Dezenformasyon ( Akşehir Bilsem- Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilsem)
4- Siber Zorbalık (Arslanbey Ortaokulu)
5- Avrupa'da Medya Okuryazarlığı( Kırklareli Bilsem) ( kazım ÖZenç Seçen)
MEDYADA YANLIŞ YAZILAN KELİMELER
Dilin yazım, anlatım, noktalama gibi her alanında yanlışlar yapılmaktadır. Ama en fazla yanlış; bağlaç olan ve mutlaka ayrı yazılması gereken "de", "da"ların, "ki"lerin, ve soru eki olan "mi"lerin bitişik; ek olan ve mutlaka bitişik yazılması gereken "-de", "-da" ve "-ki"lerin ayrı yazılmasıyla yapılmaktadır. Bütün yazışmalarda, elbette en başta da sosyal medya yazışmalarında en fazla göze batan, en çok rahatsız eden yanlış bunlardır. Ne yazık ki bu yanlışları yükseköğrenim görmüş insanlar, öğretmenler, akademisyenler vb. de yapıyorlar. Gazete ve dergilerde, internet gazetelerinde yazı yazanların bir bölümünün de bunları yanlış yazmaktan kurtulamadıkları görülmektedir.
Son zamanlarda sosyal medyada yaygınlaşan yazım yanlışı örnekleri dikkatimi çekmeye başladı. Artık doğrusunu yanlışından ayırt edemez hale geldik; çünkü, herkes yanlış kullanmaya başladı. Bu noktada birçoğumuz doğrusunu da unuttuk. Bir yandan kısaltmalarla sosyal medyanın esprili dili devreye girdiği için bir yandan da ilkokul dilbilgisi kurallarına uyma zorunluluğumuzu çok gerilerde bıraktığımızdan olsa gerek, yazım kurallarına hiç dikkat etmez olduk. Dilimizi yaşatalım, doğru kullanalım gibi babaanne tavsiyeleri verecek değilim; ama, sık sık yapılan hatalardan ders çıkarıp en azından derdimizi anlatacak kadar doğru yazabilsek o da kafi diyorum sadece. O yüzden en sık tekrarlanan ve artık kabuklaşmış bu hatalara, bir kez daha bakalım ve düzeltme yolunda ilk adımımızı atalım.
Bağlaç olan "de", "da"
Yanlış: Bunu seninde görmeni istedik.
Doğru: Bunu senin de görmeni istedik.
Yanlış: O kitap banada lazım.
Doğru: O kitap bana da lazım.
Yanlış: Bu yazıyı Mehmet'te okudu.
Doğru: Bu yazıyı Mehmet de okudu.
Burada ayrı yazılan "de" ve "da"lar, "dahi", "bile" yerine kullanılmaktadır. "Bu yazıyı Mehmet de okudu" yerine, "Bu yazıyı Mehmet dahi, Mehmet bile okudu" da denebilir.
Bağlaç olan "ki"
Yanlış: Öyle bir yağmur yağdıki her tarafı sel aldı.
Doğru: Öyle bir yağmur yağdı ki her tarafı sel aldı.
Yanlış: O kadar sis vardıki göz gözü görmüyordu.
Doğru: O kadar sis vardı ki göz gözü görmüyordu.
Yanlış: Bilsemki geleceksin, karşılardım.
Doğru: Bilsem ki geleceksin, karşılardım
Ek olan "de", "da"
Yanlış: Aradığın kitap ben de vardı.
Doğru: Aradığın kitap bende vardı.
Yanlış: Bunun bilgisi arkadaşım da bulunuyor.
Doğru: Bunun bilgisi arkadaşımda bulunuyor.
Not: Bağlaç olan ve bu yüzden ayrı yazılan "de", "da" ile ek olan ve bunun için bitişik yazılan "-de", "-da"ları ayırmanın bir yöntemi şudur: Bir cümle içindeki "de"ler, "da"lar kaldırıldığında anlam çok fazla kayba uğramıyorsa o "de", da" bağlaçtır. Anlam bozuluyor ise o "de", "da" ektir. Ek olan "ki"
Yanlış: Adamın sırtında ki yük yüz kilo vardı.
Doğru: Adamın sırtındaki yük yüz kilo vardı.
Yanlış: Şehirde ki hayat köyde kinden daha rahattır.
Soru eki olan "mi" her durumda ayrı yazılır:
Yanlış: Emaneti teslim aldınmı?
Doğru: Emaneti teslim aldın mı?
Yanlış: Sen de geliyormusun?
Doğru: Sen de geliyor musun?
Yanlış: Bu başarımı ödüllendirmeycekmisin?
Doğru: Bu başarımı ödüllendirmeyecek misin?
AYRI MI YAZILIR, YOKSA BİRLEŞİK Mİ YAZILIR? KELİMELERİ Bazı kelimeler var ki, birleşik mi değil mi bunu her defasında kendinize soruyor olmalısınız. Zira yoğun bir şekilde, bu kelimeler yanlış yazılmakta. En basitinden, şimdi üç tane soralım. Bir kaç, herşey, bir şey. Bu üç yazımdan hangileri doğrudur . Yanıta gelirsek, burada sadece "bir şey" doğru. Diğer ikisi haftalıdır. Birkaç birleşik yazılırken, "şey" ile tamamlanan zarar ayrı yazılmaktadır. Ancak bu kural yoğun bir şekilde bilinmemekle birlikte, sosyal medyada yapılan hatalar ağır basmaktadır.
Medya Okur Yazarlığı ve Dezenformasyon
Medya okuryazarlığı, temel okuryazarlığın ötesinde, yeni formlardaki medya metinlerini okuma ve yazma (üretme) becerilerini geliştirme, medya ve diğer uyaranlarla daha bilinçli ilişki kurma becerisidir. Medya okuryazarlığı, medyayı okumak ve medyayı yazmak şeklinde ikiye ayrılarak ana hatlarıyla şu şekilde tanımlanıp tarif edilebilir:
Medya okuryazarı bir birey de medyayı okuma becerisini geliştirdikten sonra bunu bir alışkanlık haline getirirse bu alışkanlığı fazladan çaba göstermeksizin otomatik ve refleksif olarak ömür boyu sürdürebilir. Medya okuryazarı bir birey, verili medya mesajına geniş açıdan, farklı açılardan bakarak mesajdan hareketle mesajın arka plan bilgisine dair somut doneler yakalamaya çalışır.
KAYNAKÇA:
Doç. Dr. Meltem Bostancı
- https://www.researchgate.net/profile/Meltem-Bostanci/publication/336345708_Neoliberal_Politikalarin_Tahribata_Ugrattigi_Iletisim_Arenasini_Dogu_Analiz_Edebilmenin_Yolu_Elestirel_Medya_Okuryazarligi/links/5ddbacc792851c1fedafbe9e/Neoliberal-Politikalarin-Tahribata-Ugrattigi-Iletisim-Arenasini-Dogu-Analiz-Edebilmenin-Yolu-Elestirel-Medya-Okuryazarligi.pdf
Medyayı okumak”, medya profesyonelleri tarafından hazırlanan profesyonel medya içeriğinin eleştirel bir bakış açısıyla okunması, dinlenmesi, izlenmesi anlamlandırılması ve alışkanlık haline getirilmesidir.
Medyayı yazmak” ise bir alternatif medya mesajı (haber, kısa film, radyo programı vb.) üretmektir. Bu sayede bir medya mesajının pek çok karar sürecinden ve filtre mekanizmasından geçerek tüketicinin karşısına çıktığının farkına varılır. Üretim aşamasında (işin mutfak boyutunda) bir medya profesyoneli ile empati kurulması sağlanır.
Böylece en kalıcı öğrenme şekli olan yaparak öğrenme, yaşayarak öğrenme gerçekleşmiş olur. Medya okuryazarlığı, felsefi ve kuramsal çalışmalardaki teorik bilgi birikiminin ötesinde, adeta bisiklet binmek gibi bir beceridir. Erken çocukluk döneminde bisiklet binen bir yetişkin, aradan uzun yıllar geçtikten sonra yine bisiklete binince kısa sürede adapte olur, dengesini sağlar.
MEDYA OKUR YAZARLIĞI VE DEZENFORMASYON
Medya, sosyal medya ve dijitalleşme, beraberinde birçok kazanım ve kullanım yaratsa bile, her şeyin güllük gülistanlık olduğu bir ortamı vaat edebilecek bir kullanımdan uzaktır. Bu durumu en çok da yalan haber ve kasıtlı değiştirilen bilgilerin hızla yayılmasında görüyoruz.
Günümüz medyasının en büyük sorunlarından biri hâline gelen dezenformasyon, yayılma hızını da artırarak gerçek bilgilendirmenin önünü kapatmaktadır. Bilhassa sosyal medya, dezenformasyonun yayılmasında ve etkisini artırmasında birincil role sahip. Gazeteciliğin ve haber medyasının güncel sorunlarından biri olan dezenformasyon, sadece medyanın sorumluluğunda olan bir durum değildir.
Yeni iletişim teknolojilerinin 21. yüzyılla birlikte toplumsal hayat ve iletişim ortamı üzerinde dönüştürücü etkileri olmuştur. İnternet ve sosyal medyanın gündelik hayatlara git gide daha fazla entegre olmasıyla birlikte iletişim ve habercilik anlayışlarında da değişimler yaşanmıştır. İnternet’in sağladığı, bilgiye kolay ulaşım, haberlerin hızlı şekilde dolaşımı ve insanları ağlar üzerinde buluşturma gibi faydalarla birlikte; özellikle sosyal medya üzerinden dolaşıma giren “sahte haberlerin” kamuoyunun objektif/doğru haberler aracılığıyla oluşması idealini olumsuz şekilde etkilemektedir.
Dijital ortamda faaliyet gösteren haber doğrulama platformları bu sahte haberlerle mücadelede önemli rol oynamaya başlamıştır. Bu çerçevede çalışmada, Türkiye ve dünyadan iki haber doğrulama platformu "Teyit.org” ve "Snopes.com"örnek vaka olarak seçilmiştir. Öncelikle bu platformların özellikleri ortaya koyulmuş, kullandıkları haber doğrulama yöntemleri incelenmiş ve içerik analiziyle bu platformların haber doğrulama süreçlerinde hangi konulara öncelik verdikleri belirlenmiştir. .
Ayrıca araştırmada, haber doğrulama amacıyla kurulan sivil toplum girişimlerinin sınırlılıkları tartışmaya açılmış ve bunların tek başına yeterli olmayacağı, bireylerin bilinçlenmesi ve dijital medya okuryazarlığı seviyelerinin arttırılmasının da aynı derecede önemli olduğunun altı çizilmiştir. haber doğrulama amacıyla kurulan sivil toplum girişimlerinin sınırlılıkları tartışmaya açılmış ve bunların tek başına yeterli olmayacağı, bireylerin bilinçlenmesi ve dijital medya okuryazarlığı seviyelerinin arttırılmasının da aynı derecede önemli olduğunun altı çizilmiştir. haber doğrulama amacıyla kurulan sivil toplum girişimlerinin sınırlılıkları tartışmaya açılmış ve bunların tek başına yeterli olmayacağı, bireylerin bilinçlenmesi ve dijital medya okuryazarlığı seviyelerinin arttırılmasının da aynı derecede önemli olduğunun altı çizilmiştir
Avrupa'da Medya Okuryazarlığı
Medya eğitimi ya da Medya Okuryazarlığının alt yapısının hazırlanması uzun yıllar almıştır. 1932’lerde ilk olarak ABD’de başlayan medya eğitimi çalışmaları özellikle 1970’lerden başta Avrupa kıtası olmak üzere hızla yaygınlık kazanmıştır.
Günümüzde Medya Okuryazarlığı başta ABD, Kanada, Avusturalya, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, Avusturya, Belçika, İsviçre…gibi gelişmiş ülkelerin birçoğunda zorunlu ders olarak ele alınmaktadır.
Medya Okuryazarlığı Dersi bu ülkelerin bazılarında seçmeli, bir kısmında ise tüm derslerin konuları içine yerleştirilmiş olarak verilmektedir. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerin birçoğunun eğitim müfredatlarında da Medya Okuryazarlığı Dersine yer verildiği görülmektedir.
Kaynaklar:
Altun, Y . (2011). Tavsiye Kararları Çerçevesinde Avrupa Birliği’nin Medya Okuryazarlığı Eğitimi Vizyonu . Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 8 (1) , 58-86 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/yyuefd/issue/13707/165952
Akkor Gül, A . (2013). Avrupa Birliği’nde Medya Okuryazarlığı: Düzenleme ve Çalışmalarda Gözlemlenen Eğilimler . AJIT-e: Bilişim Teknolojileri Online Dergisi , 4 (10) , 15-33 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/ajit-e/issue/54447/741017
Akıllı İşaretler
Akıllı işaretlere uymamız gerekir. Aksi takdirde korkabilir, uygunsuz bir içerikle karşılaşabiliriz.
Örnek: 7 yaşındaki bir çocuk "18+" işaretine uymazsa karşısına çok korkunç bir şey çıkabilir ve çocuk korkabilir.
Yanda bazı örnekler ve bir anne ile bir çocuğun konuşmasına bakalım.
Anne televizyondaki "7+"işaretine uydum ve hiç korkmadım
Aferin oğluma!
HADİ O ZAMAN BİZDE UYALIM ARKADAŞLAR!
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK),
Türkiye'de faaliyet gösteren radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen, gerekirse yaptırım uygulama yetkisi olan bir kamu kuruluşudur. 1994 yılında kurulmuştur. Temel görevi Radyo televizyon yayıncılığında; Türk aile yapısının korunmasına yönelik; çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlâki gelişimlerine zarar verecek türde olumsuz içerik taşıyan yayınları denetleyip düzenlemek, çocukları ve gençleri yayınların olumsuz etkileri hususunda bilgilendirmektedir.
SİBER ZORBALIK
Bir siber zorbanın yapacağı siber zorbalık eğilimleri daima farklılık gösterebilir. En yaygın görülen örneği ise siber zorbaların birini hedef alan, hakkında olumsuz, yanlış veya zararlı yorumlarından ibarettir. Bu paylaşımlar bazen kişisel bilgileri içerirken, bazen kişi hakkında özel bilgileri veya yüz kızartıcı ögeleri de içerebilir .
Öyle ki öğrencilerin internette en fazla rahatsız olduğu konuların başında siber zorbalık gelmektedir.
Siber zorbalık, sıklıkla internet ve dijital teknolojilere erken yaşta erişme şansına sahip olan çocuklar tarafından yapılır. Benzer şekilde siber zorbalığın en büyük kurbanları verir yine çocuklardır. İnternetin artık kolay bir mecra olması sayesinde, siber zorbalar kendilerini anonim hale getirecek hesaplar açabilir ve bu hesaplar yardımıyla gerçek kimliklerini açık etmeden zorbalık eylemlerini gerçekleştirebilirler. Siber zorbaların kimliklerinin gizli olması, zorbalık eylemlerinin daha baskın ve agresif şekilde uygulanmasına yardımcı olabilir .
Kaynaklar:
https://wmaraci.com/nedir/siber-zorbalik
https://www.haberturk.com
https://dunyadanismanlikmerkezi.com
AVRUPA'DA MEDYA OKURYAZARLIĞI
Avrupa Birliği içerisinde yer alan İngiltere, Fransa, Finlandiya ve Almanya gibi ülkelerin 20. yüzyılın ilk yarısına kadar uzanan köklü medya okuryazarlığı eğitimi gelenekleri bulunmaktadır. Buna karşın Avrupa'da kurumsal olarak bu konuya yönelik girişimleri 2000 sonrasında başlamıştır.
Medya okuryazarlığı konusunda AB'nin atmış olduğu en önemli adım Medya Okuryazarlığı Uzman Grubu'nun kurulmuş olmasıdır. Uzman grubunun kurulmasıyla birlikte AB bünyesinde medya okuryazarlığı çalışmaları hız kazanmış ve kısa bir zaman zarfında iki önemli çalışmaya imza atılmıştır. Bunlardan biri Halka Danışma diğeri de Avrupa'da Medya Okuryazarlığı ile ilgili Güncel Eğilim ve Yaklaşımlar adlı çalışmadır.
Medya Okuryazarlığı ile ilgili Güncel Eğilim ve Yaklaşımlar adlı çalışmalardır. Medya Okuryazarlığı Uzman Grubu ´öncülüğünde gerçekleştirilen diğer önemli çalışma da Mayıs 2006'da gerçekleştirilmiştir. Avrupa'da Medya Okuryazarlığı ile ilgili Güncel Eğilim ve Yaklaşımlar adını taşıyan bu çalışma AB'nin medya okuryazarlığına bakışını ayrıntılı olarak yansıtmakla kalmamakta aynı zamanda medya okuryazarlığı konusunda gelmiş olduğu noktayı da göstermektedir. Bu çalışmanın amacı Halkın Katılımı'nda ortaya çıkan eğilimleri doğrulamak ve medya okuryazarlığının seviyesinin gelişmesine ve artmasına yardımcı olmak için Topluluk düzeyinde yürürlüğe konulacak bazı ölçütleri tavsiye etmek için Avrupa'da medya okuryazarlığının uygulanması ile ilgili güncel yaklaşımların bir planını yapmaktır.
AB bu süreçte medya okuryazarlığına yönelik "Daha Güvenli İnternet, MEDIA 2007, ECML ve EMECE" gibi projelere de imza atmıştır.
AB medya okuryazarlığını yeni teknolojilere yönelik sorunların çözümlerinden biri olarak değerlendirmektedir. Bu noktada özellikle de yeni teknolojilerin ve yeni medyanın sorumlu ve bilinçli kullanımını, vatandaşların tehlikenin farkında olmasını ve konuyla ilgili yasal önlemlere saygı duymalarını vurgulamaktadır. İletişim alt yapısına yapılan yatırımlar kırsal bölgelerle şehirler arasındaki dijital bölünmeyi giderecek, medya okuryazarlığı da genç- yaşlı, köylü-kentli, eği timli- eğitimsiz vatandaşlar arasındaki dijital bölünmeyi giderecektir.
AB medya okuryazarlığını yaşam boyu öğrenmenin bir parçası olarak görmektedir. AB medya okuryazarlığını günümüz bilgi toplumu için bir vatandaşlık meselesi olarak görmekte ve bu becerinin sadece gençleri değil aynı zamanda yetişkinleri, yaşlıları, ebeveynleri, öğretmenleri ve medya uzmanlarını da ilgilendirdiğini belirtmektedir. Bu çerçevede ilgili tüm tarafların konuya yönelik telif hakkı ve Bilgi İletişim Teknolojilerinin (BİT) güvenli ve uygun kullanımı gibi çeşitli boyutlarda ve reklam kampanyaları, gençlik organizasyonları ve bilgi edinme günleri gibi farklı araçlarla farkındalıkları arttırmaktadır.
Avrupa medya okuryazarlığı konusundaki örnek girişimleri ve iyi uygulamaları tespit ve destek konusuna önem vermektedir. bu noktada MEDIA 2007, "Media Mundus" ve özellikle Yaşam Boyu Öğrenme (Lifelong Learning), E-Eşleştirme ( e-Twinning), Daha Güvenli İnternet (safer internet) ve Avrupa Sosyal Fonu başta olmak üzere diğer AB destek programlarının ve eş-düzenleyici ya da öz-düzenleyici girişimlerin medya okuryazarlığını desteklemesi gerektiğini vurgulamaktadır. Bu girişimlerin genç, yaşlı, engelli demeden tüm vatandaşları kapsamasını belirtmektedir.
AB medya okuryazarlığına yönelik uygulamaların içeride olduğu kadar uluslar arası olarak da paylaşımını dikkate almaktadır. UNESCO ve BM Medeniyetler İttifakı gibi uluslar arası kuruluşlarla işbirliğini de gerekli görmüştür.
Eğitim konusunda öğretmen eğitimi ve öğretim materyallerine ayrı bir değer veren Avrupa medya okuryazarlığının nasıl öğretileceği konusunda da önemli noktalara değinmektedir. Çocuklar, ergenler ve yetişkinler için medya okuryazarlığı programları hazırlanmaktadır.
Kaynaklar:
https://dergipark.org.tr/en/pub/yyufd/ssue/13707/165952
Yüzüncü Yıl Üniversitei, Eğitim Fakültesi Dergisi, Aralık 2011, Cilt:VIII, sAYI: I,58-86
Avrupa Birliği'nde Medya Okuryazarlığı: Düzenleme ve Çalışmalarda Gözlemlenen Eğilimler- A. AKKOR GÜL
Bu kitap bir eTwinning projesi olan "Beş Tema Beş Hafta" projesinin ilk karma takım çalışmasıdır. Medya Okuryazarlığı konulu ilk kitabın konu içeriği şu şekildedir:
1- Medya'da yanlış yazılan kelimeler( Kabakça Ortaokulu- Meram Ticaret Borsası Ortaokulu)
2- RTÜK VE Akıllı İşaretler( Merkez Taptuk Emre Ortaokulu- Dulkadiroğlu Ortaokulu)
3- Medya Okuryazarlığı Ve Dezenformasyon ( Akşehir Bilsem- Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilsem)
4- Siber Zorbalık (Arslanbey Ortaokulu)
5- Avrupa'da Medya Okuryazarlığı( Kırklareli Bilsem) ( kazım ÖZenç Seçen)
MEDYADA YANLIŞ YAZILAN KELİMELER
Dilin yazım, anlatım, noktalama gibi her alanında yanlışlar yapılmaktadır. Ama en fazla yanlış; bağlaç olan ve mutlaka ayrı yazılması gereken "de", "da"ların, "ki"lerin, ve soru eki olan "mi"lerin bitişik; ek olan ve mutlaka bitişik yazılması gereken "-de", "-da" ve "-ki"lerin ayrı yazılmasıyla yapılmaktadır. Bütün yazışmalarda, elbette en başta da sosyal medya yazışmalarında en fazla göze batan, en çok rahatsız eden yanlış bunlardır. Ne yazık ki bu yanlışları yükseköğrenim görmüş insanlar, öğretmenler, akademisyenler vb. de yapıyorlar. Gazete ve dergilerde, internet gazetelerinde yazı yazanların bir bölümünün de bunları yanlış yazmaktan kurtulamadıkları görülmektedir.
Son zamanlarda sosyal medyada yaygınlaşan yazım yanlışı örnekleri dikkatimi çekmeye başladı. Artık doğrusunu yanlışından ayırt edemez hale geldik; çünkü, herkes yanlış kullanmaya başladı. Bu noktada birçoğumuz doğrusunu da unuttuk. Bir yandan kısaltmalarla sosyal medyanın esprili dili devreye girdiği için bir yandan da ilkokul dilbilgisi kurallarına uyma zorunluluğumuzu çok gerilerde bıraktığımızdan olsa gerek, yazım kurallarına hiç dikkat etmez olduk. Dilimizi yaşatalım, doğru kullanalım gibi babaanne tavsiyeleri verecek değilim; ama, sık sık yapılan hatalardan ders çıkarıp en azından derdimizi anlatacak kadar doğru yazabilsek o da kafi diyorum sadece. O yüzden en sık tekrarlanan ve artık kabuklaşmış bu hatalara, bir kez daha bakalım ve düzeltme yolunda ilk adımımızı atalım.
- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
-
BUY THIS BOOK
(from $6.39+) -
BUY THIS BOOK
(from $6.39+) - DOWNLOAD
- LIKE
- COMMENT ()
- SHARE
- Report
-
BUY
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem
COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!