Projemiz baharın gelmesiyle çevremizde, doğamızda olan değişikleri daha yakından gözlemleyebilme, ısınan havayı, açan çiçekleri, yeşermeye başlayan bitki dünyasını fark edebilme ve bu değişikleri sınıf arkadaşlarıyla paylaşabilmek adına oluşturulmuş Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan 3 aylık bir projedir. Eğitimi okul duvarları dışına taşıyarak anaokulu, ilkokul, ortaokul seviyesine göre düzenlenecek olan farklı etkinliklerle projesi çocukların akranlarıyla sosyal paylaşımını hedefleyen, işbirlikçi, temiz havada kaliteli etkinliklerle unutulmayacak deneyimler kazanmalarına faydalı olacak bir projedir.
Bu anlamda projemiz dahilinde yaptığımız etkinlikleri öğrencilerimizin mutluluğunu paylaşma ve öğretmene fikir vermesi açısından bir proje etkinlik kitabı oluşturarak birleştirdik. Etkinlikleri sınıflandırdık ve kitabımızda paylaştık. Her etkinlik başlangıcında bu etkinliğe katkı sağlayan okullar ve öğretmenleri belirtilmiştir. Kendilerine teşekkür ederiz.
Proje Kurucuları Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi ingilizce öğretmeni Sibel Çeşmeci ve Konya Selçuklu Mustafa Bülbül Ortaokulu matematik öğretmeni Betül Esen
DOĞA GÖZLEM ETKİNLİKLERİ
*Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilsem (Sibel Çeşmeci)
* Kayseri Yahyalı Ali Elmacı Ortaokulu ( Nihal Özkan)
*Konya Selçuklu Süleyman Çelebi Orta Okulu ( Ülkü Karaaslan )
*Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilsem (Ayşegül Ü. Şan)
*Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu (Zehra Konak)
*Meram Godene Toki Şehit Yunus Berber İlkokulu (Yeşim Tarhan)
*Konya Taşkent Avşar İlkokulu ( Öznur Yalçın)
*Konya Meram Niyaz Usta İlkokulu (Şerife Sakarya)
KONYA Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi ingilizce alanı olarak kuruculuğunu üstlendiğim projede "Doğa Yürüyüşü/ Doğayı Keşfediyorum" etkinliği ile katıldık. Öğrencilerden ilkbaharın gelmesiyle değişen doğayı gözlemlemeleri istendi. Farklı türlerde bitki ve canlı çeşitliliğini tespit eden öğrencilerden etkinlik sonrası topladıkları canlı türlerini gruplandırmasını ve sonrasında doğada fark ettiklerini kaydetmeleri istendi. 'I see...(görürüm), I smell...(kokusunu alırım), I hear...(duyarım), I touch...(dokunurum) şeklinde cümleler kurarak doğada gözlemlediklerini yabancı dilde ifade etmelerini hedeflerimiz. Yapmış olduğumuz bu etkinlikle hedeflediğimiz kazanımlara ulaşmış bulunmaktayız.
Etkinliği düzenleyen: Sibel ÇEŞMECİ İngilizce Öğretmeni
Kayseri Yahyalı Ali Elmacı Ortaokulu Nihal Özkan Fen Bilimleri Çevremizdeki biyoçeşitliliği keşfediyoruz etkinliğimiz
Eğitimin dört duvar arasına sıkışıp kalmaması gerektiğine inanan bir okul olarak okul dışındaki etkinliklerimizden bir tanesi olan bu etkinlikte öğrencilerimizin çevrelerinde gördükleri ama fark edemedikleri biyoçeşitliliği keşfetmelerini hedefledik. Öğrencilerimizle birlikte dışarıda gördüğümüz tüm canlıları fotoğraflayarak isimlerini listeledik. Sayabildiğimiz kadarını sayısını defterimize kaydettik. Biyoçeşitlilik etkinliğimizin sonucunda öğrencilerim için "biyoçeşitlilik" kavramı somutlaştı. Ayrıca fark edemedikleri canlı çeşitlerinin fotoğraflarını çekerek ya da örnekler alarak aslında çevrelerinde ne kadar çok canlı çeşitliliği olduğunu keşfettiler.
Konya Avşar İlkokulu Sınıf Öğretmeni Öznur Yalçın rehberliğinde 1-A Sınıfı olarak fidan dikme etkinliği yapıldı. Minik öğrencilere doğa ve çevre sevgisi aşılamak amacıyla düzenlenen etkinlikte, minikler fidan dikerek doğayı korumanın önemini ve gerekliliğini öğrenmiş oldular. Toprakla fidanları buluşturarak ilk can suyunu da verdiler. Doğayı tanıyan ve önemini anlayan öğrencilerde amaclanan hedeflere ulaşılmıştır.
Meram Godene Toki Şehit Yunus Berber İlkokulu okul öncesi öğretmeni Yeşim Tarhan tarafından planlanan etkinlikte "Kelebekler sınıfı olarak dışarıda oyun oynamayı, etkinlikler yapmayı, eğlenmeyi çok seviyoruz. Bu projedeki hedefimiz eğlenerek kaliteli zaman geçirmek. Dışarıda eğlendik, keşfettik, yardımlastık... Dışarıda gününde etkinliklerimize davet ettiğimiz sevgi dünyası sınıfı ile çiçek ektik, saksilarimizi süsledik. Eğitici bahçe oyunları oynadık, kumda oynadık bol bol kirlendik. Günün sonunda bir dondurmayı hak ettik. Dışarıda yaptığımız güzel etkinliklere her gün bir yenisini daha ekleyerek büyüdük.Hedeflediğimiz kazanımlara ulaşılmıştır.
Niyaz Usta İlkokulu anasınıfı okul öncesi öğretmeni Şerife Sakarya Oyun okul öncesi yaş grubundaki çocuklar için en uygun öğrenme yöntemidir. Bütün etkinlikler oyun temelli düzenlenmelidir ilkesi esas alınarak uygun eğitim -öğretim ortamını oluşturmak etkinliği düzenlerken hedeflerimiz arasındaydı. Çocuğun sağlıklı bir beyin gelişimine sahip olabilmesi için okul öncesi dönem boyunca sağlıklı beslenmesi, zengin uyarıcı bir çevre içinde bulunması ve çocuğa yeni öğrenme fırsatlarının sunulması gerekmektedir. Çevre, uyaranlar bakımından ne kadar zengin olursa çocuk o kadar hızlı gelişir ve öğrenir. Doğa gözlemleri, toprakla yapılan her türlü etkinlik bu zenginliği kazanmada çocuklarımıza yardımcı olmuştur. Etkinliğimiz hedefine ulaşmıştır.
Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu okul öncesi öğretmeni Zehra Konak tarafından planlanan etkinlikte 4-6 yaş aralığında bulunan öğrencilerimle birlikte uluslararası tarım işletme çiftliğine gezi düzenledik. Hem doğa sevgisi kazandırma hem de doğal ortamda öğrenme gerçekleştirebilmek amacıyla çıktığımız bu geziden birçok şey öğrendik. Bitkilerin tohumlarının olduğunu, bu tohumların suya ve güneşe ihtiyaçlarının olduğunu, bitkilere de aşı yapıldığını :) ve toprağın hayatımızdaki önemini kavradık. Gözlemleme ve analiz etme becerilerimizi geliştirdik. Koyun çiftliğinde ise süt ve süt ürünlerinin neler olduğunu tekrar ettik ve doğal ürünler nasıl olur sorusuna yanıt aradık. Böylece problem çözme becerilerimizi geliştirdik. Doğal hayatın yaşamımız için ne kadar önemli olduğu ve doğada yaşayan tüm canlıların yaşama haklarına saygı duyulması gerektiği sonucuna vararak gezimizi tamamladık.
Konya Selçuklu Süleyman Çelebi Orta Okulu okul öncesi öğretmeni Ülkü Karaaslan önderliğinde Anasınıfı C Şubesi olarak, Nature Walk etkinliğimiz ile öğrencilerinin çevrelerini tanıma, gözlemleme, araştırma gibi kazanımları gerçekleştirmelerini hedefledik. Yapılan etkinlik sonucunda hem eğlenip hem de eğlenirken gerçek bir öğrenme ortamı gerçekleştirilmiştir. Etkinlik amacına ulaşmıştır.
Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu okul öncesi öğretmeni Zehra Konak tarafından planlanan etkinlikte "Öğrencilerimle doğal hayatın ne kadar önemli olduğunu kavradıktan sonra sınıfımızda bazı araştırmalar yaptık ve fidan dikmenin doğaya yapılacak en büyük iyilik olduğu sonucuna vardık. Okulumuzla birlikte 500 adet fidan alarak ilimizin biraz dışında hiç ağaç olmayan bir bölgeye gittik. Öğrencilerimle yağmur ve ağaç arasında nasıl bir ilişki olduğunu tartıştık. Beyin fırtınası yaparak doğru sonuçlara ulaştık. Can suyu ne demektir?, Fidan nasıl dikilir? Yaparak ve yaşayarak öğrenme sağladık. Diktiğimiz her bir fidana da Afrin şehitlerimizin adını yazdık ve fidanlığımızı şehitlerimize armağan ettik. Böylelikle öğrencilerimde “vatan sevgisi” kavramı oluştu."
YÜKSEL BAHADIR ALAYLI BİLSEM
HEDEF: Öğrencilerin doğada, çevresinde gördükleri nesneleri tanımasını sağlamak.
AMAÇ: Nesnelerin birbiriyle ilgililerini, olayları, kavramların birbiri arasındaki sebep sonuç ilişkisini fark etmelerini sağlamak.
İŞLEYİŞ: Öğrenciler ellerinde büyüteçlerle ağaçların çevrelerindeki halkalarını görerek, ağaçların yaşlarını tahmin etmeye çalışırlar ve yıllar öncesinde doğal çevrenin durumunu, insanların nasıl yaşadıklarını düşünerek tahminde bulunmaya çalışırlar.
ETKİNLİĞİ DÜZENLEYEN: AYŞEGÜL ÜMMÜHAN ŞAN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ
AÇIK HAVA ETKİNLİKLERİ
*Mustafa Bülbül Ortaokulu ( Betül Esen)
*İzmir Yeşilyurt Anaokulu ( Ebru Şahin)
*Konya Selçuklu Süleyman Çelebi Orta Okulu (Ülkü Karaaslan)
*Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilsem (Ayşegül Ü. ŞAN)
*Emin Akın İlkokulu Finike / ANTALYA (Hatice Yazımcı Çalışkan - Gülgün Baycan )
* Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu (Zehra Konak)
*Konya Taşkent Avşar İlkokulu (Öznur Yalçın)
KONYA Mustafa Bülbül Ortaokulu matematik alanı olarak kuruculuğunu üstlendiğim projede ‘’Voleybol ve Futbol Turnuvaları etkinliği’’ ile katıldık. 7G, 6E, 6D ve 6F sınıfları turnuvada yer alan arkadaşlarına moral vererek destek oldular. Böylece değerler eğitimi kapsamında turnuvalarda amacımızın yenmek olmadığını sınıf olarak birlikte hareket etmeyi, güven duygusu aşılamayı ve en önemlisi de eğlenmeyi öğrendiler.
Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu okul öncesi öğretmeni Zehra Konak tarafından planlanan etkinlikte "Açık havada yapılan tüm etkinlikler 4-6 yaş aralığındaki öğrenciler için çok kıymetlidir. Doğayı yeni yeni fark eden çocukların gözlemleme yeteneklerini en çok kullanacakları bu ortam çocuğa ne kadar benimsetilirse öğrenme de o kadar kalıcı hale gelecektir. Bu düşünceden yola çıkarak çocuklarla beslenme saatinde parka gittik ve çimlerin üzerinde beslenme saatimizi gerçekleştirdik. Çimlerin üzerine oturmaktan korkan çocuklar bir süre sonra çimlerle daha iyi anlaşmaya başladılar. Ağaç köklerini ve çimlerin içinde gezen küçük böcek ve karıncaları gözlemledik. Çocukların hayata farklı bakış açılarından bakmalarını sağlamak, çok yönlü düşünmelerinin önünü açmak adına güzel bir etkinlik oldu. Ayrıca parkta oynayarak kas gelişimlerimizi destekledik."
Yeşilyurt Anaokulu öğrencileri bahar partisi etkinliğini okul dışında gerçekleştirdi. Kahvaltılarını okul bahçesinde yaptıktan sonra önceden hazırlanan etkinlik alanlarına ilgileri doğrultusunda katılım sağladılar. Bu etkinlik alanları bahçe duvarına asılan kraf kağıtlarına diledikleri gibi resim yapmaları, masalara koyulan ay kumu ve hamur kalıpları, doğa incelemesi için büyüteçler, kozalaklar ve parmak boyası, kum havuzu ve oyun parkında diledikleri gibi vakit geçiren öğrencilerin okul dışındaki açık hava etkinliklerinde daha mutlu ve aktif oldukları gözlemlendi. İstenilen kazanımlara ulaşıldı
Yeşilyurt Anaokulu okul öncesi öğretmeni Ebru Şahin önderliğinde anneler günü pikniğini okul dışında bir piknik alanına aileler ile birlikte gidilerek gerçekleştirdik. Piknik alanında doğa ile iç içe, aileler, okul ve öğrenciler arasındaki iletişim ve olumlu etkileşimi desteklemek hedeflenmişti. istenilen hedefe ulaşıldı.
Konya Selçuklu Süleyman Çelebi Orta Okulu okul öncesi öğretmeni Ülkü Karaaslan önderliğinde Anasınıfı C Şubesi olarak, Konya Selçuklu Süleyman Çelebi Orta Okulu Anasınıfı C Şubesi olarak yaptığımız deney ,kazı ve oryantiring, sınırlı boyama etkinliği ile roket boyamalarımızı kesip pipet takarak yapıştırdık. Roketlerimizi üfleyerek kaç ayak uzağa gittiğini saydık. Ayak boyamalarını boyayıp grafik oluşturduk. Amacımız sınırlı boyama yapma, çizgi üzerinden kesme, standart olmayan ölçü birimlerinin farkındalığını kazandırmaktı. Etkinlikle beklenen hedefe ulaşılmıştır.
YÜKSEL BAHADIR ALAYLI BİLSEM
HEDEF: Öğrencilerin kültürel öğelerinin farkına varmalarını sağlamak,
AMAÇ: Hıdırellezin ne olduğunu, nasıl kutlandığını öğrenmek.
İŞLEYİŞ: Öğrencilere kısa vadede hayattan ne istedikleri sorulur, bunları küçük kağıtlara yazmaları istenir, kağıtları katlayarak uçlarına birer delik açarak, buradan ip geçirilir ve çevredeki ağaçlara asmaları istenir. Ağaçlara dilek asma geleneğinin kökeninin nereden geldiği belirtilir.
ETKİNLİĞİ DÜZENLEYEN: AYŞEGÜL ÜMMÜHAN ŞAN-SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ
EMİN AKIN İLKOKULU FİNİKE / ANTALYA
HATİCE YAZIMCI ÇALIŞKAN 3/D - GÜLGÜN BAYCAN 3/A
Amacımız: 1) Okul dışarıda günü etkinliğine katılmak
2) Gün boyu dersleri dışarıda yapmak
3) Oynayarak öğrenmek
4) Temiz havadan faydalanabilmek
5) Heryerde kitap okunabileceğini göstermek
Hedeflerimizi gerçekleştirdik. Amaçlarımıza ulaştık. Hem eğlendik, hem öğrendik.
Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu okul öncesi öğretmeni Zehra Konak tarafından planlanan etkinlikte "İlimizde bulunan en önemli eserlerden "Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti" gezimiz de amacım çocukların dünyayı algılama biçimini genişletmek, farklı yaşam kültürlerinin olduğunu göstermek ve bakış açılarını zenginleştirmekti. Gezi öncesi yaptığım bilgilendirmeler ve izlettirdiğim bazı hikayeler çocukların ortamı daha iyi kavramasını ve yorumlamasını sağladı. Çocukların hayata farklı bakış açılarından bakmasını sağlamak, çok yönlü düşünmelerinin önünü açmak için etkili bir gezi oldu. Planladığımız amaçlara ulaşık. Ayrıca çocuklar bu gezide aileleriyle birlikte oldukları için sosyal gelişimleri de desteklenmiştir."
Konya Avşar İlkokulu Sınıf Öğretmeni Öznur Yalçın
Sporun büyüyen çocuğun fiziksel gelişiminin yanında psikolojik ve sosyal yönden de gelişimine önemli katkısı bulunmaktadır. Sağlıklı yaşam ve spor kültürünün yerleştirilmesi amacıyla doğa yürüyüşü yapıldı.
Konya Avşar İlkokulu Sınıf Öğretmeni Öznur Yalçın
Çevremizde bir çok canlıyla birlikte yaşıyoruz. Çevreyi korumak bizim vazifemizdir. Bunu çocuklara en güzel şekilde vermemiz hatta nasıl yapacaklarını öğretmemiz gerekiyor. Çocuklarımızla kış şartlarında neler yapabiliriz diye oturup düşündük ve sevimli kuşlar için kuş yemlikleri yapamaya karar verdik.
1-A Sınıfı öğrencileri tarafından yapılan projenin amacı sosyal sorumluluk kazandırmak ve çevredeki canlıları nasıl koruyabilecekleri hakkında farkındalık kazandırmaktır.
İzmir Yeşilyurt Anaokulu öğretmeni Ebru Şahin 4/B sınıfı öğrencilerimin sınıfta dört duvar arasında sadece görsel ve videolarla değil de yerinde ve yaparak yaşayarak öğrenmelerini amaçlayan bir gezi planladım. Amacım arkeolojiyi deneyimleyerek bilgi sahibi olmalarıydı.Bunun için okulumuzun dışında yakın olan Yeşilova Höyüğü Neolitik Köyde zaman yolculuğu yaptılar. Mö.6500 yıllarındaki yaşam şartları ve kültürünü yerinde görerek öğrendiler. O dönemlerde para yerine alışverişte kullanılan buğdayı ezerek un oluşturdular.Kil ile kaplar yapmayı deneyimlediler. Önceden hazırlanmış kazı alanında fırça,kürek,kazma gibi aletler ile kazı çalışması yaparak buldukları nesnelerin önemi konusunda bilgi sahibi oldular. Arkeolojinin ne olduğunu deneyimleyerek öğrendiler.Bu etkinlik ile hedeflenen kazanımlara ulaşıldı.
OKUMA TEMELLİ ETKİNLİKLER
*Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi (Sibel Çeşmeci)
*Adana Ata İlkokulu (Suay Duman)
*Mustafa Bülbül Ortaokulu (İlknur Özer)
*İzmir Yeşilyurt Anaokulu (Ebru Şahin)
* Emin Akın İlkokulu Finike / ANTALYA (Hatice Yazımcı Çalışkan - Gülgün Bayca)
*İstanbul Kartal Sabri Taşkın ilkokulu (Gönül Ünal)
*Konya Selçuklu Sancak Ortaokulu (Feruze Erol Cantürk)
*Konya Taşkent Avşar İlkokulu (Öznur Yalçın)
*Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu (Zehra Konak)
KONYA Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi ingilizce alanı olarak kuruculuğunu üstlendiğim projede "Temiz Hava, İyi Kitap, İşte Hayat" etkinliği ile katılım sağladık. Öğrencilerin sınıf ortamının belli bir süre sonra havasız kalması üzerine okumaktan sıkıldıklarını gözlemledim. Bunun üzerine açık havada, baharın coşkusu içinde okuma yapmalarını böylece okuma etkinliklerini daha eğlenceli hale getirmeyi hedefledik. Öğrencilerle seçtikleri kitapları alarak parka kitap okumaya gitmeleri istendi. Kitap okumanın yanısıra öğretmenlerinin okuduğu hikayeleri dinleyerek yabancı dilde duyduğunu anlamayı geliştirmeyi hedefleyen etkinliğimizde amaçlanan kazanımları öğrencilerin edinmesi sağlanmıştır.
Etkinliği düzenleyen: Sibel ÇEŞMECİ İngilizce Öğretmeni
Adana Ata İlkokulu 4-B sınıfı öğrencileri öğretmenleri Suay Duman önderliğinde okul dışında kitap okuma, anlatma etkinliğine katıldılar. Doğal çevreyle etkileşim içinde bulunmak kendini daha iyi, etkili ve rahat ifade etme hedeflerimiz arasındaydı ve bu hedef sağlandı. Amacına ulaşıldı
Mustafa Bülbül Ortaokulu 6. Sınıflar olarak ortağı olduğumuz bu projede ‘Matematik Hikaye Kitabını Al Gel’ etkinliğine katıldık.Bu etkinlikte öğrencilerimiz, okul olarak temin ettiğimiz matematiği sevdiren kitaplarımızı temiz hava eşliğinde okudular. Öğrencilerimiz hem açık havada kitap okumanın mutluluğunu yaşadılar hem de okudukları hikayelerde geçen matematik terimlerini birbirleri ile paylaştılar. Böylece etkinliğimizde, okumayı ve matematiği sevdirme hedefimize ulaşma amaçlanmıştır.
ETKİNLİĞİ DÜZENLEYEN: İlknur ÖZER/Matematik Öğretmeni
HEP BERABER OKUYORUM ETKİNLİĞİ
OKUL :SANCAK ORTAOKULU
ÖĞRETMEN:Feruze EROL CANTÜRK
ETKİNLİĞİN TANIMI: 'Hep beraber okuyorum' etkinliği ile bütün okulun öğrencileri ve öğretmenleri ile okul bahçesinde bir ders saati boyunca kitap okumak
AMAÇLAR: Öğrencilere kitap okumaya farkındalık kazandırmak
Açık havada kitap okuyarak kapalı mekanın oluşturduğu stresi azaltmak
Etkinlik bütün okul öğrencilerine önceden duyurularak hazırlıklı gelmeleri sağlandı ve bir ders saati 700 öğrenci ve 40 öğretmen ile okul bahçesinde kitap okuyarak geçirildi. Etkinliğin ardından öğrenciler Eba üzerinden oylama yaptırıldı ve projenin amacına ulaşıldığı görüldü.
Yeşilyurt Anaokulu/İZMİR 4/B sınıfı olarak sınıf kitaplığımızdan öğrencilerin kendi seçtikleri kitaplar ile sınıf dışına okul bahçesine çıkıldı.Serbestçe seçtikleri kitapları incelediler.Ardından istekli öğrenciler seçtikleri kitapları arkadaşlarına dramatize ederek anlattılar.Daha sonra sırasıyla okuma yazmaya hazırlık ve parkur oyunlarını okul dışında okul bahçesinde gerçekleştirdiler.Amaç sınıf dışında da etkinliklerin öğrencilerin aktif katılımlarıyla uygulanabileceğiydi. Hedeflenen kazanımlara çocukların aktif katılımları da sağlanarak ulaşıldı. Ebru Şahin
Konya Avşar İlkokulu Sınıf Öğretmeni Öznur Yalçın
Sunuculuğunu öğrencilerin yaptığı Okuma Bayramı'nda birinci sınıf öğrencileri yıl boyunca öğrendikleri okuma yazma becerilerini sergilediler. Öğrenciler hazırladıkları şiir ve müzikli oyun gösterilerini sundular. Tören sonunda öğrencilere okuma yazma sertifikaları verildi.
EMİN AKIN İLKOKULU FİNİKE / ANTALYA
HATİCE YAZIMCI ÇALIŞKAN 3/D - GÜLGÜN BAYCAN 3/A
Amacımız: 1) Okul dışarıda günü etkinliğine katılmak
2) Gün boyu dersleri dışarıda yapmak
3) Oynayarak öğrenmek
4) Temiz havadan faydalanabilmek
5) Heryerde kitap okunabileceğini göstermek
Hedeflerimizi gerçekleştirdik. Amaçlarımıza ulaştık. Hem eğlendik, hem öğrendik.
Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu okul öncesi öğretmeni Zehra Konak tarafından planlanan etkinlikte "Kitap okumak başka, bahçede kitap okumak daha başka sloganıyla kitaplarımızı alıp okul bahçesine çıktık. Öncelikle tüm öğrencilerime birer kitap vererek incelemelerini istedim. Kitap incelemelerini bitirdikten sonra kitap hakkında sohbet ettik ve bu şekilde yorumlama becerilerinin, hayal güçlerinin ve yaratıcı düşünme becerilerinin gelişimini desteklemiş olduk. Sonrasında bahçede kitap okuma etkinliğimizi gerçekleştirdik. Kitabın yarısını geçtikten sonra kitabı kapatarak devamının nasıl olması gerektiği hakkında konuştuk ve bu şekilde çocuklarda odaklanma ve dikkatini toplama gibi çok önemli becerilerin gelişmesine katkıda bulunduk. Kitabımızı tamamladıktan sonra okul bahçesine gelen annelerimizle de kitap okuduk ve bu şekilde anne-çocuk iletişimini güçlendirdik."
İSTANBUL Kartal Sabri Taşkın ilkokulu olarak okulumuzun bahçesinin bir bölümünü açık sınıf olarak düzenledik. Masalar, oturaklar, minderlerle serbest oturma düzeni oluşturdum ve bu projeye sınıf duvarlarının dışında eğitimin öğrencilerin ilgi seviyelerini artırmak amacıyla başladım. İlgi, beceri, koordinasyon ve akabinde istek ve başarı geliştiğini gözlemledik. Yıl boyunca yaratıcı yazarlık çalışmalarını açık sınıfımızda yaparak masal ve öykü kitapları yazdık.Yıl sonunda da kitaplarımızı kitap şenliği yaparak okurlarımızın beğenisine sunduk. Yaşasın sınıfım dışarıda. Gönül Ünal
OKUL KÜLTÜR GEZİLERİ
*Niyaz Usta İlkokulu Anasınıfı (Şerife Sakarya)
*Konya Taşkent Avşar İlkokulu(Öznur Yalçın)
*Mustafa Karaciğan İlkokulu (Zehra Konak)
*İsmail Hakkı Tonguç İmam Hatip Ortaokulu
(Gevher Uğurlu)
*Konya Selçuklu Süleyman Çelebi Orta Okulu (Ülkü Karaaslan)
*Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilsem (Ayşegül Ü. Şan)
*Adana Ata İlkokulu (Suay Duman)
*KONYA Selçuklu Kazım Özenç Seçen Ortaokulu ( Elif BABAOĞLU)
Konya Avşar İlkokulu Sınıf Öğretmeni Öznur Yalçın
Afrin, Şırnak, Hakkari ve Van'da kutsal görevlerini yapan kahraman askerlerimize destek olabilmek için duygu ve düşüncelerimizi anlatan moral mektupları yazdık. Amaç öğrencilerin yazma ve kendini ifade edebilme becerilerinin gelişimini sağlamaktır. Sosyal sorumluluk ve milli bilinç kazandırmak hedeflenmiştir.
KONYA Selçuklu Kazım Özenç Seçen Ortaokulu
HEDEF:Evde eğitim alan arkadaşlarımızın değerli olduklarını hissettirmek,bireylerde birlikte yaşama kültürü geliştirmek.
AMAÇ:
*Evde eğitim alan öğrencilerimizin diğer sınıf arkadaşları ile iletişim ve arkadaşlıklarını pekiştirmek
*Evde eğitim alan öğrencilerimizin değerli olduklarını hissettirmek
*Beraber geçirilen zamanda birlikte bir ürün ortaya koymak.
İŞLEYİŞ:Evde eğitim gören öğrencimizin velisi ile görüşülerek ortak bir gün belirlendi.Bu güne özel idareden veli izin dilekçeleri çıkarttırdık ve velilerimizden etkinliğimize katılacak öğrenciler için izin aldık.Bu etkinliğimize müdür yardımcımız da katıldı .Orada öğrencilerimiz evde eğitim gören öğrencimiz Yunus Emre ile beraber resimler yaptılar,eğlendiler götürdüğümüz ikramları ve hediyeleri paylaştılar. ETKİNLİĞİ DÜZENLEYEN:Matematik Öğretmeni Elif BABAOĞLU
Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu okul öncesi öğretmeni Zehra Konak tarafından planlanan etkinlikte "Öğrencilerimin kültürel miraslarımızı ve tarihi eserlerimizi görmelerini sağlamak adına yapmış olduğumuz gezide amacımıza ulaştık. Etkinlikler sırasında anlattığımız bazı tarihi eserlerin minyatürlerini gördüklerinde çok mutlu oldular ve şaşırdılar. Bu şekilde görsel ve zihinsel algıları arasında köprü kurduk, eskiden öğrenilmiş bilgileri hatırlamalarını sağladık. Ayrıca farklı şehirlerde bulunan tarihi eserleri ve kültürel mirasları öğrenirken hangi şehirde olduğunu özellikle vurgulayarak çocuklarda ilçe-il-ülke bütünlemesini sağlamış olduk. Kendi şehrimizi ve kendi şehrimiz dışında başka yerlerin de olduğunu vurguladık. Uzamsal zeka gelişimlerini destekledik. Ayrıca parkta bulunan dinozor çağı bölümüne giderek dinozorların hayal ürünü olmadığı, belli bir çağda yaşadığı ve neden yok oldukları hakkında sohbet ettik. Böylelikle çocukların dünyayı doğru algılaması açısından farklı bir deneyim yaşadık."
OKUL :İSMAİL HAKKI TONGUÇ İMAM HATİP ORTAOKULU
ÖĞRETMEN: GEVHER UĞURLU İngilizce Öğretmeni
ETKİNLİĞİN TANIMI: ŞEHİTLİK MÜZESİ GEZİSİ
AMAÇLAR: EĞLENEREK ÖĞRENME, KALICI BİLGİ SAĞLAMA
VATAN SEVGİSİ AŞILAMA
YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME (ÖĞRENCİLERİM BU GEZİLER SONRASI EDİNDİĞİ BİLGİLER İLE İNGİLİZCE OLARAK KONYA REHBERİ OLUŞTURDU.)
EĞİTİMDE PEK ÇOK KONUDA FARKINDALIK OLUŞTURMA
ÖĞRENCİLERİN OKUL DIŞI FARKLI DENEYİMLER KAZANMASINI SAĞLAMAK
*PROJE ETKİNLİKLERİ SONUNDA AMAÇLARA ULAŞILDIĞI GÖRÜLDÜ. ÖĞRENCİLER KATILDIKLARI ANKETTE PROJEDEN KEYİF ALDIKLARINI BELİRTTİLER.
OKUL :İSMAİL HAKKI TONGUÇ İMAM HATİP ORTAOKULU
ÖĞRETMEN: GEVHER UĞURLU (ingilizce öğretmeni)
ETKİNLİĞİN TANIMI: KELEBEKLER VADİSİ GEZİSİ
AMAÇLAR: EĞLENEREK ÖĞRENME, KALICI BİLGİ SAĞLAMA
HAYVAN,DOĞA VE SANAT SEVGİSİ AŞILAMA
YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME(ÖĞRENCİLERİM BU GEZİLER SONRASI EDİNDİĞİ BİLGİLER İLE İNGİLİZCE OLARAK KONYA REHBERİ OLUŞTURDU.)
EĞİTİMDE PEK ÇOK KONUDA FARKINDALIK OLUŞTURMA
ÖĞRENCİLERİN OKUL DIŞI FARKLI DENEYİMLER KAZANMASINI SAĞLAMAK
PROJE ETKİNLİKLERİ SONUNDA AMAÇLARA ULAŞILDIĞI GÖRÜLDÜ.ÖĞRENCİLER KATILDIKLARI ANKETTE PROJEDEN KEYİF ALDIKLARINI BELİRTTİLER.
Konya Selçuklu Süleyman Çelebi Orta Okulu okul öncesi öğretmeni Ülkü Karaaslan önderliğinde Anasınıfı C Şubesi olarak yaptığımız 80 Binde Devri Alem Parkı gezimiz ve anneler günü pikniğimiz. Çevremizi tanıma ve annelerimize güzel bir gün geçirmeyi hedefledik. Günün sonunda mutlu yüzlerle ayrıldılar. Beklenen hedef gerçekleştirilmiş oldu.
OKUL : İSMAİL HAKKI TONGUÇ İMAM HATİP ORTAOKULU
ÖĞRETMEN: GEVHER UĞURLU İngilizce Öğretmeni
ETKİNLİĞİN TANIMI: BEYŞEHİR VE SONSUZ ŞÜKRAN KÖYÜ GEZİSİ
AMAÇLAR: EĞLENEREK ÖĞRENME, KALICI BİLGİ SAĞLAMA
VATAN, HAYVAN, DOĞA VE SANAT SEVGİSİ AŞILAMA
YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME(ÖĞRENCİLERİM BU GEZİLER SONRASI EDİNDİĞİ BİLGİLER İLE İNGİLİZCE OLARAK KONYA REHBERİ OLUŞTURDU.)
EĞİTİMDE PEK ÇOK KONUDA FARKINDALIK OLUŞTURMA
ÖĞRENCİLERİN OKUL DIŞI FARKLI DENEYİMLER KAZANMASINI SAĞLAMAK
*PROJE ETKİNLİKLERİ SONUNDA AMAÇLARA ULAŞILDIĞI GÖRÜLDÜ. ÖĞRENCİLER KATILDIKLARI ANKETTE PROJEDEN KEYİF ALDIKLARINI BELİRTTİLER.
Konya Meram Niyaz Usta İlkokulu anasınıfı okul öncesi öğretmeni Şerife Sakarya Çocuğun sağlıklı bir beyin gelişimine sahip olabilmesi için okul öncesi dönem boyunca sağlıklı beslenmesi, zengin uyarıcı bir çevre içinde bulunması ve çocuğa yeni öğrenme fırsatlarının sunulması gerekmektedir. Çevre, uyaranlar bakımından ne kadar zengin olursa çocuk o kadar hızlı gelişir ve öğrenir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak planladığımız kültürel gezi sayesinde öğrencilerimiz Uzay istasyonunu gezerek çok merak ettikleri uzay hakkında bir çok sorunun cevabını yerinde görerek öğrenme fırsatı yakalamış oldu. Etkinliğimiz hedefine ulaşmıştır.
Niyaz Usta İlkokulu anasınıfı okul öncesi öğretmeni Şerife Sakarya Çevresel etkiler çocuğun beyin gelişimini olumlu yönde etkileyebileceği gibi, olumsuz çevre koşullarına bağlı olarak istenmeyen bir şekilde de etkileyebilir. Çocuğun sağlıklı bir beyin gelişimine sahip olabilmesi için okul öncesi dönem boyunca sağlıklı beslenmesi, zengin uyarıcı bir çevre içinde bulunması ve çocuğa yeni öğrenme fırsatlarının sunulması gerekmektedir. Çevre, uyaranlar bakımından ne kadar zengin olursa çocuk o kadar hızlı gelişir ve öğrenir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak planladığımız kültürel gezi sayesinde öğrencilerimiz Konya'da bulunan tarihi Sille'yi görmüş ve tanımış oldu. Etkinliğimiz hedefine ulaşmıştır.
Niyaz Usta İlkokulu anasınıfı okul öncesi öğretmeni Şerife Sakarya Çevresel etkiler çocuğun beyin gelişimini olumlu yönde etkileyebileceği gibi, olumsuz çevre koşullarına bağlı olarak istenmeyen bir şekilde de etkileyebilir. Çocuğun sağlıklı bir beyin gelişimine sahip olabilmesi için okul öncesi dönem boyunca sağlıklı beslenmesi, zengin uyarıcı bir çevre içinde bulunması ve çocuğa yeni öğrenme fırsatlarının sunulması gerekmektedir. Çevre, uyaranlar bakımından ne kadar zengin olursa çocuk o kadar hızlı gelişir ve öğrenir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak planladığımız gezi sayesinde öğrencilerimiz Konya İl Milli Eğitim Tarihi Müzesini görmüş ve tanımış oldu. Etkinliğimiz hedefine ulaşmıştır.
Niyaz Usta İlkokulu anasınıfı okul öncesi öğretmeni Şerife Sakarya Çevresel etkiler çocuğun beyin gelişimini olumlu yönde etkileyebileceği gibi, olumsuz çevre koşullarına bağlı olarak istenmeyen bir şekilde de etkileyebilir. Çocuğun sağlıklı bir beyin gelişimine sahip olabilmesi için okul öncesi dönem boyunca sağlıklı beslenmesi, zengin uyarıcı bir çevre içinde bulunması ve çocuğa yeni öğrenme fırsatlarının sunulması gerekmektedir. Çevre, uyaranlar bakımından ne kadar zengin olursa çocuk o kadar hızlı gelişir ve öğrenir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak planladığımız Sancak İtfaiye Merkezi gezimiz sayesinde öğrencilerimiz itfaiyelik mesleğini yakından tanıyarak, itfaiyecilerin ne iş yaptığını ve çalışma ortamlarını gözlemlemiş oldular. Etkinliğimiz hedefine ulaşmıştır.
Adana Ata İlkokulu olarak öğretmenimiz Suay Duman önderliğinde Adana Uzay-mer'i ziyaret ettik. Uzay, içinde yaşadığımız Galaksi, gezegenler, yıldızlar, Dünyamız hakkında bilgi aldık ve film izledik. Öğrenciler bilimsel deneyleri yapma imkanı buldular. Hem eğlendiler hem öğrendiler. Gezimiz amaca ulaşmıştır.
HEDEF: Öğrencilerin kültürel öğelerin farkına varmasını sağlamak.
AMAÇ: Öğrencilerin geçmişte insanların kullandığı eşyaları yerinde görmesini sağlamak.
İŞLEYİŞ: Gerekli izinler alındıktan sonra, Koyunoğlu Müze ve Geleneksel evi'ne ziyaret gerçekleştirildi. Burada Konya'da daha önce yaşamış dinazor ve çeşitli hayvan kemikleri görüldü. Aynı zamanda Müze Hikayeleri projesi ile eş zamanlı gerçekleştirilen gezi oldukça verimliydi.
ETKİNLİĞİ DÜZENLEYEN: AYŞEGÜL ÜMMÜHAN ŞAN- SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ, SİBEL ÇEŞMECİ- İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ, DENİZ AKALAN- EDEBİYAT ÖĞRETMENİ
YÜKSEL BAHADIR ALAYLI BİLSEM
Adana Ata İlkokulu öğretmen Suay Duman önderliğinde yapılan kültür gezimizde Adana'nın kurtuluşu olan 5 Ocak'da diorama gezilirken o günkü halkın içinde bulunmuş olduğu durum, yaşananlar hakkında görerek, yaşayarak öğrendiler. Gezi amacına ulaştı
Hedef: Öğrencilerin medya okuryazarlığı, basın ve yayın kavramlarının farkına varmalarını sağlamak.
Amaç: Radyo ve tv yayınlarının nerede ve nasıl gerçekleştiğini yerinde ziyaretle görmek.
İşleyiş: Gerekli izinler alındıktan sonra Kon tv ziyaret edildi. Radyo ve Tv yayınlarının nasıl yapıldığı görüldü. Genç Medyatörler projesiyle eş zamanlı olarak gerçekleştirilen gezi de öğrenciler yayın hazırlama konusunda merak ettiklerini uzmanlarla konuşma fırsatını buldular.
Etkinliği düzenleyen: AYŞEGÜL ÜMMÜHAN ŞAN- SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ, DENİZ AKALAN- EDEBİYAT ÖĞRETMENİ, SİBEL ÇEŞMECİ- İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ
YÜKSEL BAHADIR ALAYLI BİLSEM
Konya Avşar İlkokulu Sınıf Öğretmeni Öznur Yalçın
10 Nisan Polis Günü'nde Taşkent İlçe Polis Amirliğini ziyaret eden öğrencilerimiz Polis memurlarının bu özel gününü kutlayıp, çikolatalarını ve kırlardan kendi elleriyle toplayıp getirdikleri çiçeklerini sundular. Polis memurları da çeşitli ikramlarda bulunup öğrencilerimizle sohbet ettiler. Polisler meslekleri hakkında öğrencilere bilgi verdiler.
Konya Avşar İlkokulu Sınıf Öğretmeni Öznur Yalçın
Engellilere bakış açısını değiştirmek, farkındalık oluşturmak, engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorluklara dikkat çekmek için empati etkinliği düzenledik.
HEDEF: Öğrenciler de empati duygusu oluşturmak. Röportaj ve tarih yazıcılığı yapabilmek.
AMAÇ: Yaşlılar ve gençler arasındaki kuşak farkını en aza indirebilmek.
UYGULAMA Şekli:Gerekli izinler alındıktan sonra, Büyüklerim Daha İyi Bilir projesiyle eş zamanlı olarak, kurum yöneticileri ile birlikte, huzurevi ziyareti gerçekleştirilmiş olup, küçük hediyelerle büyüklerin gönlü alınmıştır.
ETKİNLİĞİ DÜZENLEYEN: AYŞEGÜL ÜMMÜHAN ŞAN-SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ
YÜKSEL BAHADIR ALAYLI BİLSEM
RESİM TEMELLİ ETKİNLİKLER
*İzmir Yeşilyurt Anaokulu (Ebru Şahin)
*Karatay Yaşar Doğu Anaokulu (Merve Çiftçi)
*Konya Selçuklu Hoca Ahmet Yesevi İlkokulu (Zahide Çömlekçi)
*KONYA Selçuklu Mustafa Bülbül Ortaokulu (Sevil Gündüz)
*Konya Selçuklu Süleyman Çelebi Orta Okulu (Ülkü Karaaslan)
*Konya Taşkent Avşar İlkokulu (Öznur Yalçın)
*İstanbul Beylikdüzü Bizimkent İlkokulu_ Tüvan Yazıcıoğlu
*Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu (Zehra Konak)
*İzmir Ali Kuşçu İlkokulu
*Konya Selçuklu Alaaddin İlkokulu
*Konya Meram Niyaz Usta ilkokulu (Şerife Sakarya)
İzmir Yeşilyurt Anaokulu 4/B sınıfı Renklerin kucaklaşması deneyini sınıf dışında okul bahçesinde yaparak ara renklerin oluşumunu gözlemlediler.İlk önce üç ayrı cam kavanoza ana renkler olan mavi,kırmızı ve sarı renkte gıda boyası ve su koyuldu.Renklerin birbirine geçebilmesi için kavonozların içine havlu kağıtlar yerleştirildi.Renklerin kucaklaşması ve ara renklerin oluşumunu gözlemleyen öğrencilerin merak düzeyleri hedeflendiği gibi üst seviyedeydi.sınıftaki etkinliklerde ilgileri çabuk dağılan öğrencilerin okul dışında yapılan etkinliklere daha aktif katıldıkları ve ilgi sürelerinin daha uzun olduğu ayrıca daha mutlu oldukları gözlemlendi.planlanan kazanımlara daha rahat ulaşıldı.
Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu okul öncesi öğretmeni Zehra Konak tarafından planlanan etkinlikte "Resim yapmak çocuklarda hayal gücünü zenginleştirir, yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir, el-göz koordinasyonu sağlamasına yardımcı olur ve diğer tüm zihinsel becerileri destekler. Bu sebeple okulöncesi eğitimde en çok uygulanan etkinliklerden bir tanesidir. Ben de öğrencilerimde hem bu kazanımları sağlamak hem de farklı bir deneyim yaşatmak adına okul bahçesinin duvarlarına büyük boy kağıtlar yapıştırdım, öğrencilerime ressam olduklarını ve ünlü bir tablo çizeceklerini söyledim ve klasik müziğin duayenlerinden Johann Sebastian Bach eşliğinde resim yapmalarına fırsat verdim. Harika sonuçlar, mutlu çocuklar :)"
Karatay Yaşar Doğu Anaokulu olarak okul öncesi öğretmeni Merve Çiftçi önderliğinde "Okulumla Dışarıda" projesi için kitap okuduk,anlattık. Okuduğumuz kitaplardaki olayları resimlendirdik. Bu resimleri çizenler hikayeyi harika anlatmışlar.
- Full access to our public library
- Save favorite books
- Interact with authors
Projemiz baharın gelmesiyle çevremizde, doğamızda olan değişikleri daha yakından gözlemleyebilme, ısınan havayı, açan çiçekleri, yeşermeye başlayan bitki dünyasını fark edebilme ve bu değişikleri sınıf arkadaşlarıyla paylaşabilmek adına oluşturulmuş Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan 3 aylık bir projedir. Eğitimi okul duvarları dışına taşıyarak anaokulu, ilkokul, ortaokul seviyesine göre düzenlenecek olan farklı etkinliklerle projesi çocukların akranlarıyla sosyal paylaşımını hedefleyen, işbirlikçi, temiz havada kaliteli etkinliklerle unutulmayacak deneyimler kazanmalarına faydalı olacak bir projedir.
Bu anlamda projemiz dahilinde yaptığımız etkinlikleri öğrencilerimizin mutluluğunu paylaşma ve öğretmene fikir vermesi açısından bir proje etkinlik kitabı oluşturarak birleştirdik. Etkinlikleri sınıflandırdık ve kitabımızda paylaştık. Her etkinlik başlangıcında bu etkinliğe katkı sağlayan okullar ve öğretmenleri belirtilmiştir. Kendilerine teşekkür ederiz.
Proje Kurucuları Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilim ve Sanat Merkezi ingilizce öğretmeni Sibel Çeşmeci ve Konya Selçuklu Mustafa Bülbül Ortaokulu matematik öğretmeni Betül Esen
DOĞA GÖZLEM ETKİNLİKLERİ
*Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilsem (Sibel Çeşmeci)
* Kayseri Yahyalı Ali Elmacı Ortaokulu ( Nihal Özkan)
*Konya Selçuklu Süleyman Çelebi Orta Okulu ( Ülkü Karaaslan )
*Konya Selçuklu Yüksel Bahadır Alaylı Bilsem (Ayşegül Ü. Şan)
*Konya Selçuklu Mustafa Karaciğan İlkokulu (Zehra Konak)
*Meram Godene Toki Şehit Yunus Berber İlkokulu (Yeşim Tarhan)
*Konya Taşkent Avşar İlkokulu ( Öznur Yalçın)
*Konya Meram Niyaz Usta İlkokulu (Şerife Sakarya)
- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE(2)
-
COMMENT()
-
SHARE
-
SAVE
-
BUY THIS BOOK
(from $33.99+) -
BUY THIS BOOK
(from $33.99+) - DOWNLOAD
- LIKE (2)
- COMMENT ()
- SHARE
- SAVE
- Report
-
BUY
-
LIKE(2)
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem
COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!